Cultura in Parc. Parcul Universitatii. Suceava.
26 august. Toate sunt pregatite sa dam startul celor cinci zile ale festivalului. Vreme tine cu noi si reusim sa pregatim expozitiile conform programului. Muzica tradionala a etniilor atrage multi curiosi, iar usor, usor partea centrala a parcului prinde viata. E o atmosfera de sarbatoare, de multumire, iar oamenii au primit foarte bine ideea unei expozitii mai putin formale.
Clubul Fotografilor din Iasi ni s-a alaturat, aducand cu ei fotografii reprezentative pentru etnii, ce apartin a trei membri a clubului. Ciofu Constantin, vine de la Iasi, sa ne onoreze cu prezenta si ne spune cateva cuvinte despre expozitie.
Seara continua cu videoproiectia scurt metrajelor ce au adus in prim plan viata minoritatilor, momente importante din istorie, muzica, dansuri traditionale. Chiar daca s-a lasat rece, au fost persoane interesate de aceste documentare.
27 august. Mult asteptata seara a degustarilor de produse traditionala a fost pe gustul tuturor. Ne-am indulcit cu diverse placinte cu branza si mar, caciuli rusesti, prajituri cu mac, baclavale, clatite cu nuca si miere, knedli, chiroste, papanasi, cozonac, chec si muuulte alte prajituri ce ne-au incantat papilele gustative. As fi vrut sa spun ca cei mici au fost cei mai incantati, dar nu..:) Toata lumea
s-a bucurat de cele mai gustoase si aspectoase prajituri si placinte. Schimb de retete, idei, pareri, toate in acelasi loc, reusind astfel sa cream un dialog intercultural care a continut si in alte seri, pe alte teme.
28 august. Conform programului la ora 18 suntem pregatiti sa anuntam deschisa seara. Una din ultimele seri de vara ale acestui an ne-a adus impreuna la Seara dansurilor traditionale din cadrul Festivalul Cultura in Parc. Dupa sapte tipuri de dansuri, am participat cu totii la hora interetnica, o hora simbolica ce sugereaza unitatea dar si diverisitatea etnica de pe teritoriul Bucovinei. Sa nu uitam ca acest areal al Bucovinei este denumit si Mica Europa tocmai datorita diversitatii si convietuirii pasnice dintre etnii. Frumos a fost sentimentul cand si cei din public ni s-au alaturat noua la hora. Asa da!
29 august. Seara muzicii traditionale vine in completarea celorlalte seri si se bucura de prezenta unui public primitor. Toti artistii au prezentat muzica traditionala cu mandrie si bucurie, iar noi ii felicitam pentru talent si munca din spatele acestor concerte. Unele grupuri au pus accent pe instrumente, altele pe voce, altii singuri, altii in cor, fiecare dupa cum a stiut mai bine. Cert este ca s-a cantat pentru toate varstele si gusturile.
30 august. As putea sa o numesc o seara mozaic in care s-a cantat pentru toate varstele si aproape pentru toate gusturile. Seara a fost deschisa de Marian Hadenko si echipa lui din Ucraina, un adevarat om ce isi merita titulul de artist al poporului. Caius Hera si Lazar Constantin ne-a dus prin secole demult trecute prin muzica cantata la un instrument domol – lauta. Apoi am trecut iar granita si am invitat-o pe Tatiana Podoleac sa ne cante la harpa. Lung i-a fost drumul pana la noi la Suceava, chiar si cu peripetii, insa fericirea a fost reciproca cand a ajuns pe scena si a inceput sa isi acordeze harpa. Am continuat apoi cu alti invitati deosebiti, sositi de la Timisoara, care in premiera pentru Suceava, au cantat la duduk, instrumentul armenesc realizat din lemn de cais. Vioara nu a sunat nicicand mai bine alaturi de duduk. Si cum orele treceau, dupa lasarea serii si-au pregatit concertul cei de la Mike Godoroja&Blue Spirit. Seara a fost incheiata de Canaf Excentric Band. Energia lui si optimismul a ridicat publicul in picioare si uite asa am reusit sa incheiem seara voiosi.
Satisfactia echipei a fost una imensa. A fost frumos pentru ca am colaborat cu oameni frumosi. Feedbackurile au fost dintre cele mai bune si asta ne-a bucurat si ne-a motivat sa facem un lucru bun.
S-a format o echipa dornica sa aduca Festivalul Cultura in Parc si la a doua editie.
Multumim!